Venligst angiv barnets alder ved ankomst:
  • Value is required and can't be empty

Skiområder Sverige

Skiområder Sverige

I Sverige finder man skiområder, som de er beskrevet i bøgerne: Uendelige vide landskaber, smuk natur og fantastisk udsigt glæder alle skiløbere. Moderne liftanlæg og pister i fremragende tilstand gør skiferien til en uforglemmelig oplevelse!

Sverige er normalt uadskilleligt forbundet med langrend og det nævnes tit i samme åndedrag med det berømte Wasa-løb (svensk vasaloppet), der har været afholdt siden 1922. Men også det skandinaviske land byder på en række smukke alpine skiområder. Det er karakteriseret ved sin lave højde, som allerede begynder i mindre end 400 m og ligger med maksimalhøjden på 1.277 m i Åre betydeligt lavere end pisterne i Alperne. Ikke desto mindre er de ret snesikre og varigheden af skisæsonen fra midt i november til slutningen af april kan sammenlignes med de alpine.

De mest kendte og største skiområder i Sverige er Åre og Sälen med hver ca. 100 km pister. Åre er internationalt kendt for at afholde topbegivenheder som skiverdensmesterskabet og FIS Freestyle World Cuppen. Sälen er en meget alsidig skiregion og omfatter de fire skiområder Lindvallen, Högfjället, Tandådalen og Hundfjället. Hvert enkelt har sin egen charme, i Tandådalen med en af de mest alsidige snowparker i Sverige føler krævende skiløbere, freeskiere og snowboarder sig hjemme, Lindvallen er meget familievenlig og byder på et stort børneskiområde med egne liftanlæg og professionel børnepasning.

Efter 1954 var Åre i 2007 for anden gang vært for det alpine skiverdensmesterskab. Desuden blev der i det svenske landsholds træningsområde afholdt FIS Freestyle World Cup i 2008.

Afterskiing Sverige

Det svenske køkken domineres af solid husmandskost ("husmanskost"). Hertiil hører bl.a. de berømte "Köttbullar": Hakkekødsboller, som serveres med tranebær-sauce. Fisk som laks eller sild spiller ligeledes en stor rolle i det svenske køkken. Som traditionel dessert spiser svenskeren peberkager eller kanelsneglene "Kanelbullar".

I det lokale køkken afspejles dele af landets kultur og geografi. Således spiser man fx i den nordlige del af Sverige mere kød, især vildt og rensdyrkød. Også knækbrød kommer fra Sverige og fås her i alle varianter. Populære drikkevarer er kaffe. hjemmelavet frugtsaft samt mælk. Lette alkoholiske drikke fås i Sverige i supermarkederne. Forskellige krydderurtesnapser, vodka og øl drikkes gerne ved forskellige begivenheder.

Udflugtsmål Sverige

Sverige - det er røde træhuse med farverige haver, det er elge, det er det små landsbyer, som vi kender dem fra Astrid Lindgrens bøger. Ja, Astrid Lindgren. Hun er nok den mest berømte svensker. Hendes historier glæder stadig børn den dag i dag. Selvfølgelig kan man derfor også gå i forfatterens fodspor. I Småland, provinsen hvor hun blev født. Fx i hendes fødeby Vimmerby, hvor hendes forældrehjem er åben for turister og hvor der med Astrid Lindgrens verden er opstået en passende fritidspakr. Eller i Sevedstorp, som de fleste kender som "Bullerbü". I denne landsby med 10 indbyggere, hvor hendes far voksede op, hentede hun inspiratioen til den lille landsby. Lönnberga derimod, Emils hjemsted, findes også i virkeligheden. Emils Katthulthof ligger derimod i den nærliggende landsby Gibberyd.

Sætter man pris på disse små landsbyer, kan også anbefales en udflugt til Luleå. Gammelstad – den gamle bydel – er på UNESCO-verdensarvslisten og er en lille kirkelandsby med ca. 500 gamle røde træhuse. De ligger alle sammen omkring en stenkirke og danner kirkelandsbyen. Den tjente tidligere kirkegængerne, der kom langt fra, som overnatningssted.

Samernes tradition kan de besøgende derimod få kendskab til i Jokkmokk. Et sted, der anses som centrum for den samiske kultur og især er kendt for det årlige vintermarked. Vintermarkedet har eksisteret siden 1605 og er dermed en af verdens ældste markeder.

Det er dog ikke kun de små landsbyer, der udgør Sveriges charme. Det er også metropolerne. Selvfølgelig hovedstaden Stockholm. Vasa museet, Stadshuset hvor nobelprisen uddeles hver år og Junibacken eventyrmuseum er et besøg værd. Særligt attraktivt er en gåtur gennem den historiske bykerne Gamla Stan, hvor det kongelige slot ligger. Men også Sveriges andenstørste by Göteborg er seværdig. Her lokker mange forskellige museer - bl.a. videnskabsmuseet Universeum, Rökkska-museet for design eller Volvomuseet - og Skandinaviens største indkøbscenter, Nordstan.

Vil man en tur tilbage i fortiden, kan fx gøre dette med et besøg på et af de mange svenske slotte. Den kongelige families faste bopæl er slottet Drottningholm. Et af de flotteste barokslotte er slottet Skokloster. Turister, der besøger Tanum føler sig derimod sat tilbage i bronzealderen. Her har man hidtil opdaget 350 helleristninger på flade klipper, der er omkring 3.000 år gamle. Helleristningerne er på UNESCO verdensarvslisten.

Byer Sverige

Kort forstør

By (region) højde-by Skiområde pister Skiområde
fratil
Idre Fjäll
794 m Idre Fjäll 41 km 588 - 890 m